Regler till Julklappsleken

Allt du behöver veta inför Julklappsleken

Heter det Paketleken, Julklappsleken eller Julklappsspelet?

Det är ingen hemlighet att namnet på vår e-handel är taget med inspiration från just detta spel. En återkommande fråga är dock vad spelet egentligen heter. Vi har tittat närmre på statistik från Google själva och ser där att Julklappsspelet är den vanligaste söktermen, tätt följt av Julklappsleken och därefter kommer Paketleken. Vad det kallas för verkar också variera lite beroende på vart i landet man kommer ifrån.

Så spelar man Julklappsleken

Julklappsleken är ett roligt spel som går ut på att kamma hem så många julklappar som möjligt. Vanligtvis köper man 2-3 julklappar var för en bestämd summa, som man sedan bidrar med till potten. Spelet har fått stor slagkraft i Sverige och går under väldigt många namn. Julklappsleken, Julklappsspelet, Paketleken, Klappjakt, Secret Santa eller Norsk julafton, kalla det vad du vill. Oavsett vad du kallar det för, så har vi nedan samlat regler, tips och varianter och allt du kan tänkas behöva för att kunna spela spelet med familj och vänner.

Gör spelet ännu roligare

Bestäm först hur många julklappar ni vill spela med och till vilket värde. För att göra spelet så spännande som möjligt, vill vi såklart rekommendera er att inhandla samtliga julklappar direkt från oss. Valet är såklart ditt, men hos oss köper du färdiginslagna julklappar vars innehåll förblir en överraskning - något som gör spelet ännu mer underhållande.Tärningsleken

Julklappsleken

För att spela behöver du följande:

 • 1-3 julklappar per deltagare
 • 2 st tärningar
 • En äggklocka eller ett tidtagarur

Omgång 1

 1. Samla er kring ett bord och placera alla inslagna paket i en hög på bordet.
 2. Den yngsta deltagaren vid bordet börjar, spelet fortsätter därefter i medurs turordning.
 3. Slå bägge tärningar i tur och ordning. Om tärningarna visar samma siffra (exempelvis två 2:or eller två 5:or) får den spelande ta ett paket från högen.
 4. Fortsätt spela tills dess att alla paket har försvunnit från mitten av bordet.

Omgång 2

 1. Sätt en timer på förutbestämd tid, förslagsvis mellan 10 och 25 minuter, ju fler deltagare ju längre tid är rekommenderad.
 2. Göm undan tidtagaruret så att ingen kan se hur lång tid det är kvar av spelet.
 3. Spelet fortsätter på samma sätt tidigare, men istället för att ta paket från en hög, stjäl ni nu paket från de andra medspelarna när tärningarna visar samma siffra.
 4. När äggklockan ringer är det dags att öppna de paket som finns framför er.

Omgång 3

 1. Sätt en ny timer på 5 minuter och göm undan tidtagaruret på nytt.
 2. Slå tärningarna som förut, men under den här omgången får man ta en öppnad julklapp från någon annan kring bordet om tärningarna visar samma siffra.
 3. När timern ringer är spelet slut och deltagarna får de julklappar som de lyckats behålla.

Varianter

Spel med endast en tärning

Vill ni hellre ha en lite snabbare och enklare variant av tärningsspelet kan ni välja att spela med endast en tärning. I detta spel stjäls ett paket från högen eller en motspelare när tärningen visar en 1:a eller 6:a.

Undvik att någon går hem tomhänt

Vill ni undvika tårfyllda ögon kan ni förbjuda paketstöld från en deltagare som bara har ett paket kvar framför sig. Ett annat alternativ är att låta de deltagare utan julklappar vid spelet slut, välja ett paket från den deltagare som har flest. Bägge alternativ rekommenderas när man spelar med lite yngre barn.


Grytvante-leken

Grytvanteleken

För att spela behöver du följande:

 • En tärning
 • Grytvantar eller tumvantar
 • En tomteluva
 • En julklapp per deltagare, inslagen i flera lager presentpapper

Grytvanteleken är en annan underhållande lek med julklappar, perfekt för er som tycker om när det går fort och är lite extra klurigt. Nu ska paketen istället slås in med flera lager papper och tejp med syftet att vara så svåröppnade som möjligt.

Regler

 1. Samla er kring ett bord och placera alla inslagna paket i en hög på bordet.
 2. Den yngsta deltagaren börjar med att ta på sig grytvantarna och tomteluvan.
 3. Den äldsta deltagaren och gör sig redo att kasta tärningen.
 4. Vid given startsignal ska den med grytvantarna och tomteluvan försöka öppna det första paketet och den med tärningen kastar tills dess att tärningen visar en 6:a.
 5. När tärningen slutligen visar en 6:a, ges mössan och grytvantarna till den som håller i tärningen och det är nu dennes tur att försöka öppna paketet. Tärningen skickas vidare till nästa person.
 6. När en deltagare har lyckats ta sig igenom alla lager presentpapper får denne behålla paketets innehåll.
 7. Fortsätt därefter och ta ett nytt paket ifrån högen på bordet.
 8. Spelet fortsätter på samma sätt tills alla paket är öppnade och i någons ägo.

Kläm, känn & gissa

Kläm, känn & gissa

För att spela behöver du följande:

 • En julklapp per deltagare

I den här leken går det ut på att klämma på julklapparna och försöka gissa dess innehåll. Försök att vara lite finurlig och köp något som är lite svårare för sällskapet att gissa.

Regler

 1. Under spelets gång cirkulerar en julklapp runt mellan deltagarna för att alla ska få klämma, känna och försöka gissa klappens innehåll.
 2. Den som håller i julklappen får ställa en fråga till den som har inköpt paketet. Exempelvis, "Är det något till köket?", "Är det något man kan äta?"
 3. Ni väljer själva vilket paket ni börjar med. Den person som inköpt julklappen får såklart inte gissa utan besvarar istället deltagarnas frågor.
 4. Under spelets gång dyker fler och fler ledtrådar upp och den som först lyckas gissa det rätta innehållet får öppna och behålla julklappen.

Tips

Istället för att slå in julklapparna i presentpapper kan det vara en bra idé att lägga innehållet i en fin presentpåse för att det ska vara lättare att känna och gissa.


Lapp-leken

Lapp-leken

För att spela behöver du följande:

 • Penna
 • Post-it-lappar eller dylikt
 • En julklapp per deltagare

En snabbare variant av Julklappsleken som går ut på att fördela ut julklappar genom lappar istället för att använda tärningar.

Regler

 1. Förbered lika många lappar som ni är spelare och markera sedan varje lapp med en siffra. Är ni åtta spelare så tar du åtta lappar och skriver siffrorna 1-8 på dem.
 2. Vik ihop lapparna och placera dem i en skål på bordet.
 3. Lägg samman alla julklappar i en hög på bordet.
 4. Låt varje deltagare ta varsin lapp.
 5. Den deltagare som får lappen med en 1:a, får börja välja ett av paketen.
 6. Den som får lappen med en 2:a, får välja att ta ett paket från högen eller 1:ans paket.
 7. Omgången fortsätter i samma turordning tills dess att alla julklappar är fördelade.
 8. Öppna julklapparna

Tips på julklappar till julklappsleken

Tips till julklappsleken

Låt julklapparnas innehåll förbli en hemlighet

Låt innehållet i julklapparna förbli en överraskning för samtliga deltagare. Hur går det till tänker du? Besök vår butik och handla färdiginslagna paket, vars innehåll förblir en överraskning.

Återvinn saker du har hemma

Istället för att köpa något kan det vara en rolig idé om alla tar med sig något hemifrån. Det kan vara något du gjort i träslöjden när du var yngre, några gamla hockeykort eller kanske en kaffemugg.

Sätt ett tema

Kom överens om ett tema för alla julklappar. Det kan vara en specifik färg, om julklapparna ska vara hårda eller mjuka, eller kanske något mer konkret tema som t.ex. inredning, kökstillbehör eller sport.

Förvirra dina medspelare

Var lite påhittig när du slår in dina julklappar. Lägg förslagsvis ett litet föremål i en större kartong för att förvirra dina medspelare.

Hur mycket ska julklapparna kosta? 50, 100 eller 200 kr?

Julklappsleken brukar ofta vara förknippad med väldigt låga prispunkter och enkla prylar. Det slutar ofta med att man köper något godis, en tvål eller någon simpel inredningsdetalj som ingen verkar uppskatta.

Vi tycker dock att det blir roligare om julklapparna kommer till användning och håller en lite högre kvalité. Därför har vi lagt ett stort fokus på att ta fram de bästa julklapparna till just Julklappsleken. Vi har också valt att sätta våra prisnivåer mellan 99, 199, 299 och 499 kronor, för att det helt enkelt blir lättare för oss att hålla en högre produktkvalité.Färdiginslagna paket

Nu kan du sitta hemma i soffan och beställa färdiginslagna julklappar och presenter. Hur lyxigt är inte det?

En roligare paketupplevelse

Komplicerade algoritmer räknar ut paketens innehåll, så du slipper fundera. Oavsett om paketet är avsett för dig eller någon annan, förblir innehållet alltid en överraskning.

Snabba leveranser

Beställ idag och du har dina paket i famnen inom 1-3 arbetsdagar. Dessutom bjuder vi på frakten vid köp över 400 kr.